marți, 8 ianuarie 2013

Warren Buffett



Avere: 46 miliarde de euro
Varsta: 82 de ani
Resedinta: USA
Domenii: finante, textile









Warren Edward Buffett este un om de afaceri american, investitor si filantrop. Este unul dintre cei mai de succes investitori la bursa din lume, presedinte si actionar majoritar al companiei Berkshire Hathaway. In prezent este al treilea cel mai bogat om din lume.
Nascut pe 30 august 1930, Buffett a fost insurat timp de 52 de ani cu Susan Thompson, cu care are trei copii: Susie, Howard si Peter.  In 2004, la moartea sotiei, s-a casatorit din nou cu Astrid Menks.

Prima afacere a facut-o inca de la varsta de 6 ani. A cumparat cateva duzine de Coca- Cola de la magazinul bunicului sau si le- a revandut mai scump cu 5 centi. La 11 ani a cumparat trei actiuni la Cities Service, la pretul de 38 de dolari. Acestea au scazut la 27 de dolari, dar Buffett le-a pastrat pana au crescut la 40 de dolari si le-a vandut. S-a convins ca rabdarea este esentiala, cand a vazut ca acestea au ajuns pana la 200 de dolari.
Prima lectie privind investitiile a primit-o la 11 ani, cand a cumparat trei actiuni Cities Service, la pretul de 38 de dolari. Cotatiile au scazut pana la 27 de dolari, dar Buffett le-a pastrat pana acestea au revenit la 40 de dolari, moment in care le-a vandut imediat. Decizia a fost insa una gresita, caci cotatiile Cities Service au continuat sa urce pana la 200 de dolari, oferind astfel prima lectie micului investitor: rabdarea este esentiala.
La 13 ani, Buffett avea o afacere cu ziare si vindea sfaturi pentru curse de cai.
Warren Buffett nu si-a dorit niciodata sa mearga la facultate, considerand ca stie deja destule informatii si reusind sa castige singur din vanzarea de ziare echivalentul a 50.000 de dolari astazi. La insistenta parinitilor, acesta a mers la Universitatea Columbia, pentru a studia finantele. Tatal sau a vrut ca acesta sa mearga la Harvard, dar aici a fost refuzat.
In 1956, Warren Buffett investeste 100 de dolari si infiinteaza prima societate de actiuni, Buffet Associates, ai carei proprietari erau sapte alte persoane, in principal prieteni si rude de-ale sale. Buffett a continuat sa creeze alte asemenea parteneriate de investitii, care au fost consolidate, ulterior, sub numele de Buffett Partnership Limited. Investitiile, pe care obisnuia sa le gestioneze din propriul dormitor, i- au adus la acea vreme un randament de 30%, in contextul in care media pietei era de maximum 11%.
La inceputul anilor 1960, Buffett a investit in Berkshire, un producator de textile aflat in dificultati financiare. In 1965 a cumparat compania. Acum este actionar in peste 50 de companii precum Benjamin Moore (vopsea), Dairy Queen (inghetata), Fruit of the Loom sau Ginsuknives. Daca la inceput actiunile companiei sale valorau 8 dolari, acum valoreaza peste 1000. Warren Buffett detine de asemenea pachete importante de actiuni in mai multe companii americane, precum Coca-Cola, American Express, Procter & Gamble, Kraft Foods, Washington Post, Nike, Johnson & Johnson sau Gillette.
Buffett castiga 100.000 de dolari pe an, un salariu modest in comparatie cu alti oameni de talia lui. Locuieste de 50 de ani in aceasi casa, iar pranzul sau preferat este hamburgeri si cola. Anual se liciteaza pe eBay, pentru a le da sansa oamenilor de afaceri americani de a cina cu el. Buffett, a sustinut campania electorala a lui Barack Obama si drept urmare a devenit consilier economic. In 2006, Buffett a donat 30 de miliarde de dolari unor fundatii de caritate. Este cea mai mare donatie din istorie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu